miercuri, 26 ianuarie 2011

Noi şi nemţii. Două drumuri.

Prima oară când am văzut soia a fost atunci când am mers în practica agricolă cu şcoala, în clasă a-IX-a.  
După aia, la mai mulţi ani distanţă, am văzut frecvent soia în preparatele de carne care se găseau la Alimentară: ceva galben-verzui, ca o pastă, că apărea câte o data între straturile neomogenizate suficient de parizer sau de salam pe care le cumpăram de la cotă. Regimul Ceauşescu ne alimenta raţional: soia în loc de carne, margarină în loc de unt, nechezol în loc de cafea, chimicale în loc de vitamine.
   Din multe puncte de vedere situaţia din ultimii ani din România semăna cu cea a Germaniei naziste de pe vremea lui Hitler, ţara în care se inventaseră margarina, soia, chiar şi nechezolul. La fel ca nemţii şi noi aveam partid unic, chiar dacă al nostru era comunist şi al lor nazist. Ei aveau Furher şi noi Conducător Iubit, nemţii Geheime Staatpolizei (Gestapo) şi noi Securitatea Statului, ei Hitler-Jungend şi noi Uniunea Tineretului Comunist, ei Deutsches Jungvolk şi noi Şoimii patriei, ei parade militare fastuoase cu mitinguri cu zvastică şi retragere cu torţe, noi
mari adunări populare cu secera şi ciocanul si Cântarea României. Si ei şi noi cultul personalităţii dus la paroxism şi planuri cincinale. 
  Totuşi dictatura fascistă din perioada lui Hitler se deosebea prin câteva lucruri de cea din perioada lui Ceauşescu. 

Nicolae n-a exterminat evreii ca Adolf, ci i-a vândut pe dolari buni, ca pe animale. 
Germania a fost demolată de bombardamentele aliaţilor, România de ambiţiile megalomane ale lui Nea Nicu. 
Hitler a construit autostrăzi. Ceauşescu Casa Poporului. 
Hitler şi-a trimis adversarii politici în lagăre de concentrare, Ceauşescu în lagăre de muncă forţată şi în spitale de psihiatrie. Oricât s-ar screme nemţii, poetul curţii lui Ceauşescu, Adrian Păunescu a fost mai activ decât Eberhard Wolfgang , Rudolf Binding, Josef Magnus Wehner, Edwin Erich Dwinger şi Kurt Eggers la un loc, în materie de pupat mâna şi fundul Conducatorului. Vă amintiţi poezioara:   
 "N-are c..(şezut) şi n-are ...(testicole)  
 Ceauşescu Nicolae,  
 Cât să-l pupe într-un an  
 Păunescu Adrian".   

Goebbels a fost mic copil pe lângă Dumitru Popescu zis "Dumnezeu", taticul cultului personalităţii lui Nea Nicu. Ce l-aţi auzit pe Hitler citind discursuri despre germani şi celţi, ca pe Ceauşescu despre daci si traci? Nea Nicu a ajuns peste noapte urmaşul lui Burebista, al lui Traian şi Decebal? L-aţi auzit pe Hitler să schimbe numele lui Wilhelm I supranumit "cel Mare" în "cel Bătrân", cum a păţit răposatul voievod Mircea, botezat din pix, de fiul lui Andruta din Scornicesti "cel Mare" în loc de "cel Bătrân"?  
Puteţi băga mână în foc că Germania nazistă a avut cadre aşa capabile sa bage spaima in burghezie ca Ana Pauker si Vasile Luca: 
 "Ana, Luca şi cu Dej 
 Bagă spaimă în burgheji"
 Sau oameni ca renumitul Romulus Zaroni, ţăranul numit ministru al agriculturii de Petru Groza? Va amintiţi din poezioară:   

"Caligula imperator 
 Şi-a făcut din cal senator 
 Groza, mai sinistru 
 Şi-a făcut din bou ministru”
   Sau au avut nemţii personalităţi ca Ion Dincă zis "Teleagă" ("te leagă", cel care ameninţa cu puşcăria pe toţi activiştii care nu-i executau ordinele), Tudorica Postelnicu şef al Direcţiei Securităţii Statului care a condus represiunea din decembrie 1989 împotriva manifestanţilor, rămas celebru prin expresiile:"Tocmai se
întunericise" şi "Stimată instanţă am fost un dobitoc!", Nicolae Doicaru fostul comandant al DIE (cel mort în 1991 împuşcat din "greşeală" cu un glonte, la o partidă de vânătoare la care se foloseau numai arme încărcate cu alice). 
Cum am da-o, Eva Braun nu i-a fost decât metresă lui Adolf Hitler, n-a făcut-o nici "savant de renume mondială", nici membru în Biroul Permanent al CC al PCR, nici doctor honoris causa, nici academician şi nici "Prim vice prim ministru" (!!??). Noi da! Şi le-am avut în plus şi pe tovarăşele Ghizela Vass, Maria Ghitulica zisă şi "Lenuţa de la Ieşi", Lina Ciobanu, v-a amintiţi tovarăşa aceea care purta un coc complicat, care din ţesătoare a ajuns Ministrul Industriei Uşoare, cea care a făcut Şcoală Superioară de partid "Ştefan Gheorghiu" şi a absolvit Facultatea de Economie Generală, Institutul de Studii Economice Bucureşti, deşi avea numai 7 clase. Linei i se atribuie expresia de la o şedinţa CC a PCR: 
"La ce ne trebuie tovarăşi să învăţam copiii limba engleză în şcoală? eu n-am învăţat engleză şi am ajuns ministru!".

2 comentarii:

  1. Domnule Popa, am propus si eu pe blogul personal, http://marianadrian.blogspot.com/, apropo de fuhrerul nostru iubit, tema "De ce-l plîng unii români pe Ceauşescu?" Credeti ca-si are rostul in ziua de azi, sau sa lasam sa mai treaca vreo 50 de ani, sa se mai aseze lucrurile?

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule Marian
    La intrebarea dvs. de ce-l plang unii pe Ceausescu am numai un raspuns: de prosti!
    Daca lasam sa treaca 50 de ani sa discutam la "rece" despre perioada comunista o sa gandim toti la fel: "era bine dom'le, aveam slujbe, aveam apartament la bloc, copiii nostri invatau gratis la scoala, aveam medicamente etc."
    A uita e omeneste, a omite adevarul este de neiertat. Aveam toti slujbe si ne faceam ca muncim (unii), slujbe inventate si daca erau si daca nu erau necesare intr-o industrie neperformanta si neconcurentiala in care se producea de dragul productiei pe stoc. Vindeam in pierdere tractoare, camioane, strunguri, mobila, sonde, carne, lactate, grau, vin doar sa dam de lucru la clasa muncitoare si taranimea cooperatista.
    De ce nu mai merge nimic acum la export? Pentru ca fac altii la fel cum faceam noi acum 20 de ani, la un nivel ceva mai calitativ. Aratati-mi o ramura a economiei fie ea o industrie, fie turism, agricultura, comert etc. care este performanta. Nici macar una. Cu oameni scoliti prost, educati putin, platiti mediocru si nemotivati nu se face performanta. Si nici reforma. Este motivul pentru care in tara asta a fi politician aste similar cu a fi corupt si incompetent. Si ei au aceiasi scoala.

    RăspundețiȘtergere